www.birdlife.lt


www.gamtosklase.lt






Prenumerata


El. paštas:

Užsisakykite naujienas
tiesiai į savo el. paštą


Kėkštas

   

Pavadinimas:

Kėkštas

Lotyniškas pavadinimas:

Garrulus glandarius

Angliškas pavadinimas:

Eurasian Jay

Būrys

Žvirbliniai paukščiai

Paplitimas





Buvienė

Įvairiausi miškai, didesni miestų parkai. Vengia labai mažo ploto giraičių.


Paplitimas ir gausa Lietuvoje

Randamas visur. Vienas iš įprastų miško paukščių.


Išvaizda, skiriamieji požymiai, elgesys, panašios rūšys

Gerokai mažesnis už naminį karvelį. Neblogai žmonių pažįstamas. Gamtoje lengvai atskiriamas iš išvaizdos (skrendantis – ypač iš balto antuodegio, baltų dėmių sparnuose; tupintis – iš sparno dengiamųjų plunksnų, kur vyrauja šviesiai mėlyna spalva) ir iš bendravimo balsų. Panašių kitų paukščių regione nėra.
Patino ir patelės apdarai vienodi. Viršugalvio plunksnas pašiaušia, todėl gali atrodyti lyg su kuodeliu. Poilsio apdaras nesiskiria nuo veisimosi apdaro.
Jaunikliai panašūs į suaugusius. Skiriasi rudesniu viršumi ir apačia bei rusvomis akimis (suaugusių akys melsvai balsvos).
Minta daugiausiai bestuburiais, smulkiais stuburiniais, daug sulesa ąžuolo gilių. Be to, lesa sultingus vaisius, uogas. Rudenį daro gilių atsargas, kurias slepia miško paklotėje.


Balsas

Giesmė tyli, sudėtinga, sudaryta iš įvairiausių pamėgdžiojamų balsų. Girdima nedažnai veisimosi metu. Kai kurie bendravimo balsai labai garsūs ir įsimenantys. Tai aštri frazė "kžžeeek" ir suopio balsą primenantis "kiaaaa".



Rėmėjai

Europos Sąjunga
Europos Sąjunga
Lietuvos ornitologų draugija
Lietuvos ornitologų draugija

© Lietuvos Ornitologų Draugija
Naugarduko 47-3, LT-03208 Vilnius.
Tel./Fax: 8 5 213 04 98. lod@birdlife.lt





Sprendimas: IVC




SiteSupra Trial Version
refresh delayed for 3 seconds